Over ons

Scheepswerf Nicolaas Witsen is al sinds 1853 actief in reparatie en nieuwbouw van schepen. Sindsdien zijn er op de werf vele honderden jachten gebouwd. Van veel van deze schepen zijn de tekeningen en documentatie nog aanwezig in het historisch archief van de scheepswerf.

Vanaf 1980 heeft de werf, onder leiding van Remon de Nijs, zich verder gespecialiseerd in (winter)stalling, onderhoud, reparatie en verkoop van jachten. Het werfterrein beslaat momenteel ruim 32.000 m2. In de winter biedt de werf onderdak aan ruim 700 jachten.

Remon de Nijs: "Nicolaas Witsen beschikt over moderne hijs-, helling- en transportmaterialen. Dat maakt ons bijzonder flexibel in het hijsen, hellingen en transporteren van jachten tot 300 ton waterverplaatsing". Zo is er een portaalkraan voor het droogzetten van jachten tot 50 ton en een helling voor schepen tot 300 ton. Transport verzorgen we met moderne hydraulische botenwagens en voor het afmasten van zeiljachten hebben we een eigen hijsinstallatie. 

Voor onderhoud, reparatie en verkoop van uw jacht kunt u vertrouwen op de vakkundigheid van ons team. Schakel ons ook in voor:

  • installatiewerkzaamheden
  • jachtbetimmeringen
  • schilderwerkzaamheden
  • rvs- en staalconstructies
  • polyesterbewerking
  • motoren onderhouds-/reparatiewerkzaamheden
  • jachtmakelaardij

Het nautisch team van Nicolaas Witsen staat voor u klaar!

Nieuws

Reserveer tijdig uw winterstalling

Ondanks het wisselvallig weer, of misschien wel dankzij, hebben de meeste watersporters, tot nu toe, een vrij redelijk zomerseizoen beleefd. Nu dit vaarseizoen alweer flink op dreef is, wordt het tijd om te denken aan het reserveren van een plek in de winterstalling.

De afgelopen winter stond de winterstalling van Nic. Witsen bomvol met honderden motor- en zeiljachten. Dit had vooral te maken met de strenge vorst en Nicolaas Witsen moest zelfs een hal bijhuren om zo’n 30 extra schepen een droge en overdekte plek te bieden.

De vaste relaties van Nicolaas Witsen hebben al – per post – hun reserveringsformulier ontvangen voor de winterstalling van hun schip. Gezien de ervaringen van de afgelopen winters is het verstandig om dit formulier zo snel mogelijk ingevuld terug te sturen. Vorig jaar was de binnenstalling namelijk half september al vol geboekt en ook nu stromen de reserveringen binnen. Hoe eerder het formulier bij Nicolaas Witsen binnen is, hoe groter de garantie op een plek. Het reserveringsformulier is hier te downloaden

» Lees meer

Nicolaas Witsen breidt technische werkplaats uit


Steeds meer watersporters verlengen de levensduur van hun schip door gedegen onderhoud en reparatie te laten plegen door Nicolaas Witsen. Daarvoor heeft de jachtwerf momenteel een technische werkplaats van zo’n 40 m2 tot haar beschikking.

Door de verbouwing van één van de loodsen op het terrein voegt Nicolaas Witsen daar dit najaar maar liefst 160 m2 aan toe.
De afgelopen winter heeft Nicolaas Witsen veel schepen in betere staat gebracht en te water gelaten. Ook stalden veel klanten enkele weken hun schip op de werf om zelf onderhoud te plegen. Nicolaas Witsen heeft voor het onderhoud of reparatie van schepen tot 30 meter lengte alle benodigde disciplines in huis, van schilder- en lakwerk, onderhoud aan de motor, laswerk en stroom- en elektronicavoorziening tot timmer- en stofferingswerk, het kaalhalen of antifoulen van het onderwaterschip en polijsten en poetsen van de romp. Op deze en andere werkzaamheden zijn de verwarmde en stofarme werkplaatsen van Nicolaas Witsen volledig ingericht.
 

» Lees meer

Verplichte keuring reddingsvlotten


Verzekeraars hebben watersporters verplicht om elk drie jaar hun reddingsvlotten te laten keuren. Bootschappen.nl verricht deze keuringen voor alle merken reddingsvlotten, dankzij samenwerking met een officieel keuringsbedrijf.
De keuring duurt zo’n zes weken, waarna de klant het keuringscertificaat krijgt.

Wie hiervoor vóór Kerst een afspraak maakt met Bootschappen.nl kan profiteren van een scherpe aanbieding.
 

» Lees meer

Barnautica Boten Barometer

Met de jachtmakelaardij scoorde Barnautica Yachting een zeer goede eerste helft van het jaar 2012. Ondanks de zware economische (watersport)tijden groeide de omzet van Barnautica met 60% en nam het aantal verkochte schepen toe met maar liefst 35%.
Opvallend is dat er steeds meer mensen uit buurlanden, zoals uit Scandinavië en Duitsland, bij Barnautica komen kopen.

Ook bemoedigend is dat de tijd dat een boot bij Barnautica te koop ligt, steeds korter wordt. Zeiljachten liggen gemiddeld vrij kort in de verkoop, namelijk 6,4 maanden, terwijl motorboten een gemiddelde verkoopperiode hebben van 11,2 maanden. Daardoor daalde de gemiddelde doorlooptijd bij Barnautica van 10,2 maanden naar gemiddeld 9,4 maanden.

 

» Lees meer

Versterking Barnautica-team

Mede dankzij de goede resultaten en met het oog op het groeiend aantal verkochte schepen heeft Barnautica Yachting sinds 1 april enkele nieuwe medewerkers in huis: officemanager Tinca Ooijevaar en jachtmakelaar Carel Reisch. Beiden hebben in deze functies een schat aan ervaring, waarmee zij het Barnautica-team flink versterken. 

Carel had 8 jaar zijn eigen jachtmakelaardij in Spanje en verkocht deze nog goed, voordat de crisis begon.

Door de komst van Carel en Tinca is Barnautica Yachting in staat om meer schepen actief te verkopen. De doelstelling is dan ook om het huidige aanbod van gemiddeld  50 schepen in de komende maanden te laten groeien naar minimaal 70 schepen. Wie zijn boot wil verkopen, is van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen voor een kennismakingsgesprek.
 

» Lees meer

Gebruikte-Botenbeurs Hoorn

‘Jullie zijn pas écht actief!’ Deze en soortgelijke opmerkingen hoorden de medewerkers van Barnautica Yachting regelmatig tijdens de Gebruikte-Botenbeurs in Hoorn, van 24 tot en met 26 augustus. Voor de vierde keer nam Barnautica deel aan dit evenement dat onderdeel is van de Westfriese Waterweken.

 De kracht van deze beurs ligt in de goede en laagdrempelige sfeer van de locatie. Ook dit jaar weer een groot succes met, ondanks de af en toe stevige buien, veel gerichte kijkers.

De Gebruikte-Botenbeurs vond - zoals gebruikelijk - plaats in de oude haven van Hoorn, aan de Oude Doelenkade. Het evenement wordt altijd goed bezocht door een gericht botenkopend publiek en is voor Barnautica een goede gelegenheid om haar verkoopaanbod in de spotlights te zetten. Vrijdag, zaterdag en zondag was Barnautica Yachting dan ook met drie man actief in de boten en op de kade. Veel bezoekers toonden ruime belangstelling voor haar gevarieerde verkoopaanbod. Een aantal mensen nam zelfs de moeite om de trip te maken van Hoorn naar de verkoophal in Alkmaar om daar een boot te bezichtigen. Op zaterdag bereikte jachtmakelaar Carel Reisch onder andere een akkoord over de verkoop van de Valkkruiser 1125. Dit past precies in de lijn van de afgelopen edities, want steeds leidt de Gebruikte-Botenbeurs tot verkoop van boten. Ook volgend jaar gaat Barnautica Yachting dan ook weer naar Hoorn!
 

» Lees meer

Schip verkopen? Win 300 euro aan Bootschappen

Barnautica Yachting is dringend op zoek naar nieuwe schepen voor verkoopbemiddeling, om te voldoen aan de stijgende vraag. Het bedrijf zoekt nette, gebruikte zeil- en motorjachten met een minimale lengte van 9 meter, die in goede staat verkeren.
Voor een aantal klanten zoekt Barnautica Yachting zelfs een schip, dat zich nog niet in het bestand bevindt.

Onder de eerste 30 schepen die Barnautica in haar bestand opneemt, worden 10 waardecheques van € 300,- verloot om vrij te besteden bij Watersportwinkel Bootschappen.nl. Gebruik onderstaande link om uw boot aan te melden en vergeet niet de actiecode in te vullen.

Advertentie
Of wat dacht u van een advertentie van uw te verkopen schip van ½ pagina in het botenblad  Yachtfocus? U kunt er ook voor kiezen om uw schip extra opvallend te presenteren  met een advertentie van maar liefst een halve pagina! Een mooie foto van uw schip, interieurfoto’s en een extra uitgebreide omschrijving.
Maak gebruik van één van deze acties door de gegevens van uw boot in te vullen op onze website en daarbij de actiecode AWMB10 in te vullen. Klik op www.barnautica.nl/verkopen.php
 

» Lees meer

Boodschappen doen bij Bootschappen.nl

Steeds meer watersporters vinden de weg naar Bootschappen.nl. Niet alleen via internet, waar het de grootste online watersportwinkel van Nederland is, maar ook op het terrein van Nicolaas Witsen.

Watersporters kunnen er alles vinden, van verf, beslag, touwwerk, anodes, elektronica, pompen en Volvo-vervangingsonderdelen tot schoenen, kleding en gifts. Bootschappen.nl. is bovendien dealer van onder andere Navimo, MinnKota, Technautic, Vetus ,Victron energy en Eberspracher kachels.

Het terrein van Jachtwerf Nicolaas Witsen is voor Bootschappen.nl de beste locatie die zij zich maar kan wensen. Niet alleen varen veel watersporters letterlijk langs positie 52 37’22.09”N en 4 46’07.72”E, maar het is ook een ideale plek voor wie er zijn schip stalt en onderhoudt. Alles wat u daarvoor nodig heeft, zoals verf, kwasten, afplakband, vetten, oliën en diverse onderhoudsartikelen, vindt u bij Bootschappen.nl. De winkel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 17.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Ook kunt u alle artikelen bestellen via www.bootschappen.nl.

Hiervoor (uitgezonderd aanbiedingen) geldt de kortingscode DSCEQ die bij elke volgende bestelling (zowel in de vaste winkel als online) maar liefst 10% extra korting waard is. U kunt deze code 1 x gebruiken tot en met 30 september 2012.

Kortingen bij Bootschappen.nl (geldt niet voor lopende aanbiedingen en de actie van Barnautica Yachting):
Kortingscode voor schoonmaakartikelen: KJSSX
Kortingscode voor anti-dieselbacterie: HSCKP
Kortingscode voor vochtvreters: BKGZY
Kortingscode voor olieabsorptie-artikelen: PUCRB
Kortingscode voor accu’s: MAYDF

Kortingen bij Bootschappen.nl
(geldt niet voor lopende aanbiedingen en de actie van Barnautica Yachting):

Kortingscode voor schoonmaakartikelen: KJSSX
Kortingscode voor anti-dieselbacterie: HSCKP
Kortingscode voor vochtvreters: BKGZY
Kortingscode voor olieabsorptie-artikelen: PUCRB
Kortingscode voor accu’s: MAYDF

» Lees meer

Verkooptip van de makelaar

Kopers zijn in de huidige markt erg kritisch. Dat kan en mag ook, want het aanbod is groter dan de vraag.

Een koper gaat daarom in eerste instantie op zoek naar de mooiste boot, die bovendien helemaal af is. Wilt u in deze markt uw boot verkopen, zorg dan dat deze helemaal ‘af’ is. Alleen zo’n schip is aantrekkelijk. Is er iets stuk repareer het dan. Dat is zéker niet zonde van tijd en geld, want de kans dat u de boot verkoopt, wordt er absoluut groter door.

» Lees meer

Dhr. J. Voorn brengt 150 jaar werfhistorie in kaart

Prins Bernhard, rijke Amerikaanse zakenlieden uit Hawaï en Californië, en tal van internationale filmsterren kochten in de afgelopen 150 jaar een schip bij Jachtwerf Nicolaas Witsen. De bewijzen hiervoor staan ‘ergens’ in het unieke historisch archief van de werf.

Dit archief bestaat uit een gigantische verzameling originele werfdagboeken, fotomateriaal, tekeningen en zakelijke brieven.

“Uniek dat zoiets bestaat!’

Joop Voorn (78) zag vier jaar geleden in een hoek een stapel papieren liggen en ontdekte daarmee een deel van het historisch archief. Na een verhuizing van de werf aan de Vaart tegenover de Accijnstoren, later van het Eiland en uiteindelijk op de huidige locatie, kwam het archief her en der op het werfterrein terecht. “Remon hoorde van mijn vondst en vroeg of ik er orde in wilde scheppen”.


Schip 1 tot 1.300
Het archief omvat de hele werfhistorie, zoals werfboeken met alle technische gegevens van de gebouwde schepen, calques (tekeningen op doorzichtig papier) en afdrukken daarvan, briefwisselingen met opdrachtgevers, leveranciers etc. en vele dozen met foto’s. Dit alles vanaf de bouw van het eerste schip in 1856.

Schepenregister
In een aparte ruimte werkte Joop regelmatig aan het opzetten van het schepenregister. Gelijktijdig stelde hij een kaartenbak samen met kaarten van nummer 1 tot 1.300. Deze nummering volgt het werfsysteem, waarin elke kiellegging een zogenaamd bouwnummer kreeg met daaraan gekoppeld een plantekeningnummer. Uiteindelijk geeft dit een prachtig overzicht van wat en voor wie werd gebouwd en waar de schepen naar toe gingen. O.a. naar Thailand, Bangla Desh, Amerika, Irak, Iran, Zuid Afrika en Indië om maar enkele te noemen.

Uiteenlopende type schepen
Uit het materiaal is gebleken dat Nicolaas Witsen vele type schepen heeft gebouwdonder andere: jachten, kruisers, zeiljachten, directiemotorboten, brandblusboten, reddingsboten, sleepboten, binnenvaart- en zeevrachtschepen.

Nieuwe ontdekkingen
Joop heeft alles opgeborgen in archiefkasten, ordners en kokers. Af en toe ontdekte hij ook nieuw archiefmateriaal zoals 1.000 originele dwarstekeningen van schepen. Inmiddels komen er bij Nicolaas Witsen regelmatig vragen binnen of een bepaald schip op de werf is gebouwd, en niet alleen vanuit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Panama en Australië. Helaas heeft Joop enige maanden geleden aangegeven, om gezondheidsredenen, te stoppen met zijn activiteiten in het archief. Dat wij hem als werf dankbaar zijn, mag uit dit schrijven wel duidelijk zijn. Meneer Voorn heel erg bedankt voor uw inzet, geduld en doorzettingsvermogen, voor dit “Monnikkenwerk”.

Nieuwe archief tijden
Dat we nu het archief niet willen laten versloffen en verstoffen spreekt voor zich, en in de heer F.H. Peperkamp hebben wij naar onze overtuiging een nieuwe enthousiaste archiefbeheerder gevonden. Frans is begonnen aan een aanzienlijke klus om alles zoveel mogelijk te digitaliseren, zodat alles middels een klik op de muis van de harde schijf gehaald kan worden of gedownload. Alle foto’s moeten gescand worden en tekeningen gefotografeerd en daar gaat dus ook menig uurtje inzitten. Succes Frans!

» Lees meer

Nicolaas Witsen onderstreept refit-specialisme

Op de komende Hiswa, van 2-7 maart 2010, presenteert Nicolaas Witsen haar visitekaartje, de Refit Nicolaas Witsen, een oude Super van Craft in nieuwe Glorie. Daarmee onderstrepen wij wat wij op refitgebied in huis hebben.

Wij zetten een oud maar volledig gerenoveerd schip tussen écht nieuwe schepen. Maar de gerefitte ‘Super van Craft’ oogt zó nieuw, dat het zeker opvalt tussen de andere nieuwe schepen…

refit is een groeiende trend. Steeds meer watersportliefhebbers zoeken geen nieuw schip, maar willen een bestaand, liefst wat ouder, schip. De sfeer van klassieke schepen is dan ook erg gewild. Nadeel is wel dat het interieur van deze schepen na verloop van tijd veroudert en verarmt. Maar dát is waar de ‘refitters’ van Nicolaas Witsen in gespecialiseerd zijn. Zij zorgen voor een grondige renovatie van interieur en technische voorzieningen en laten het schip weer volledig voldoen aan de eisen van deze tijd.

Alle disciplines
Met de aankoop en renovatie van een klassieke Super van Craft uit 1972, laat Nicolaas Witsen zien waartoe de werf in staat is. Nadat het schip zo’n zeven jaar niet had gevaren, waren in- én exterieur toe aan een grondige opknapbeurt. Al onze disciplines komen erin terug: schilderwerk, metaalbewerking, timmerwerk, elektra, motorisering en stoffering. We hebben daarbij zowel gebruik gemaakt van de originele onderdelen en details in combinatie met nieuwe producten.

Elektra
Letterlijk het hele schip is onder handen genomen. Van het verlengen van het onderwaterschip tot en met een nieuw toilet en modern kombuis. Daarin werden de gasvoorzieningen vervangen door elektra, accu’s en kwam er een boiler voor warm water. Daarnaast is er een Volvo Penta D3 van 110 pk ingebouwd, voorzien van een speciaal vervaardigde vijfbladsschroef en stuwdruklager. Dit maakt het schip geluids- en trillingsarm. Daarmee is de nu ruim 35 jaar oude Super van Craft veranderd in een klassiek schip met moderne technieken.

vollegloriehiswa2Hiswa
De Hiswa omvat zeven RAI-hallen waar dit jaar ruim 400 exposanten hun nieuwste boten en producten presenteren. Naast een uitgebreid overzicht van boten in alle soorten en maten, is er een groot aanbod van nautische accessoires, kleding, vakanties, watersportdiensten en de Refit Nicolaas Witsen. Wij hopen u te mogen ontvangen op onze stand.

 

Klaas Strijbis over proefvaart:
‘De klassieker overtrof al mijn verwachtingen’ “Het varen was een belevenis, ik stond perplex van de wendbaarheid, de afwerking en de totale stilte…” Dat zegt Klaas Strijbis over de eerste proefvaart met de Refit Nicolaas Witsen, in oktober 2009. “Het overtrof al mijn verwachtingen over het varen op een klassiek schip.” Klaas heeft een sloep, maar is van plan zo’n klassieker aan te schaffen. “Het model, de lijnen, vind ik prachtig. Op de werf zag ik de mannen van Nicolaas Witsen bezig met strippen en opnieuw opbouwen van deze Super Van Craft.” Om zelf te beoordelen hoe het schip zou varen, mocht hij mee proefvaren. Hij genoot ervan: “Natuurlijk, de mooie lijnen en vaareigenschappen van de Super Van Craft zijn bekend, maar wat zij eraan hebben verbeterd, is ongelooflijk. Wat mij opviel, was het stilte-effect, onder andere door de andere opstelling van de motor en het verlengen van het onderwaterschip. Ik hoorde niets en kon alleen op de toerenteller zien dat de motor draaide…. Bovendien, zo’n schip moet je in je eentje kunnen varen en met deze boot kán dat. Kortom, ik weet nu dat Nicolaas Witsen alles in huis heeft om een klassiek schip volledig te refitten en zélfs te verbeteren.”

» Lees meer
©reated by REYEZ!
Terug

Stallingsplaats berekenen & reserveren

Geef hieronder uw wensen aan en bereken uw stallingsprijs. Daarna kunt u indien gewenst direct een stallingsplaats reserveren.

(minimaal 15 m2)


Stallingsprijs berekenen